2016

Betlehems stjärna

24 december 20164 Mos 24:17

”En stjärna stiger fram ur Jakob,

en spira höjs i Israel."

Fri som en fågel

17 december 2016


”Ni har inte fått slaveriets ande så att ni på nytt måste leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, och i honom ropar vi: ”Abba” Far!” (Rom 8:15)


Tänker på frihetskänslan jag hade som barn, när inga bekymmer kunna kväva livsglädjen och känslan av frihet att göra det jag tyckte var roligt. Springa i skogen, jaga fjärilar, bygga koja, speja på grannarna eller läsa en bok. Mycket berodde på att jag var trygg och visste att mamma och pappa tog hand om mig och jag behövde inte bekymra mig för mat eller boende.


Gud beskrivs som vår Fader hundratals gånger i bibeln, speciellt i nya testamentet där det står att vi fått vår nya identiet som Guds barn.


Ordet fader och pappa väcker olika slags bilder hos oss. För vissa av oss väcker det varma minnen, skratt, familjeresor eller långa djupa samtal. För andra likställs det med frånvaro, förkastelse och smärta. Det är viktigt för oss att förstå att Gud är så mycket mer än våra mänskliga fäder, att Han är alltigenom god mot oss. Skam och bitterhet frånd et vi upplevt, som hindrar oss från att uppleva Guds kärlek, må smälta i Hans närvaro.


När vi förstår att Han älskar oss inifrån och ut kommer vi att slappna av i Hans stora kärleksfamn och glädjen spirar i våra hjärtan.


När vi ser hur bilden av Herren som Fader framställs i bibeln:

”Och han stod upp och gick till sin far. Medan han ännu var långt borta fick hans far se honom och förbarmade sig över honom. Fadern skyndade fram, omfamnade honom och kysste honom.” (Luk 15:20)


”Säljs inte två sparvar för ett kopparmynt? Ändå faller itne en enda av dem till marken utan er Far. Och på er är till och med alla hårstrån räknade. Var alltså inte rädda. Ni är mer värda än många sparvar.” (Matt 10:29-31)


Han går efter efter ett förlorat får och lämnar de nittionio och söker tills han hittar det. När han väl hittat det blir han glad och lägger det på sina axlar. (Lukas 15:4-6)
Vederkvickelse

1 december 2016


”Men de som väntar på Herren ska få ny kraft. De ska få ny vingfjädrar somörnarna, de ska kunna springa utan att bli trötta och de ska inte ge upp under vägen.” (Jes 40:31


Har livet blivit en kamp där krav, måsten och borden dominerar. Kanske är glädjen på väg att rinna bort eller har den försvunnit för längesedan? Våra dagar är långa och våra scheman är fulltecknade. Det som skulle vara mysigt och roligt nu i juletider känns mest som krav och måsten. Kanske vi måste stanna upp och prioritera om, välja bort och välja ut det vi allra helst behöver. Julefrid. Medvetenhet om närvaro av den villkorslösa Kärleken. Att jag är älskad för den jag är oavsett vad jag hinner med, hur mycket julgodis jag hinner göra, hur många julrätter eller hur mycket jag hinner baka.Tappar vi inte bort det viktigaste när vi rusar på?

Juletid, stilla ro och frid


Du sa att när vi är trötta kan vi komma till dig och du kommer att ge oss vila. Så vi kommer till dig nu och ber att du ska förnya vår ande, upprätta vår styrka och vederkvicka våra hjärtan.

Tack för att du är källan till allt vi behöver för att göra allting som Du har kallat oss till. Var vi än går och vad vi än möter idag, må vi leva i din närvaro för det är den enda platsen som vi verkligen kan bli förnyade.


All we need is to reach out to touch

All these open hands in front of us

All we need is to hold out His love

Share it with each other for all we need

Read more at http://www.songlyrics.com/out-of-the-grey/all-we-need-lyrics/#XrO2YM4b3yR0BmDq.99Gåsar är inte dumma

27 november 2016


Undrar var liknelsen "dum som en gås" kommer ifrån? Det verkar nämligen inte stämma, utan tvärtom verkar gåsen vara en förebild för oss människor.


På hösten när vi ser gässen flyga söderut för vintern i sina V-formationer tänker vid då på att med sina vingslag skapar varje fågel en kraft för fågeln bakom. Genom att flyga i V-formation ökar hela flocken sin flygeffektivitet med minst 71 procent, jämfört med om varje fågel flög ensam.

Vi människor kommer också fortare och lättare fram till målet, när vi får draghjälp av varandra, när vi strävar i gemenskap mot samma mål.


När en gås faller ur formationen märker den plötsligt att luftmotståndet blir större när den flyger ensam. Den återgår snabbt till sin plats i formationen för att dra nytta av lyftkraften hos fågeln framför. Om vi hade lika mycket förstånd som en gås skulle vi hålla oss till dem som strävar i samma riktning som vi själva. Det handlar om att ge och ta. Vi får deras hjälp och vi hjälper i vår tur andra.


När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar täten.

Detta lär oss att det lönar sig att dela på ledarskapet och turas om med de tunga uppgifterna och att dela ledarskapet. Vi ät beroende av varandras kunskap, förmågor och unika uppsättning gåvor, talanger och resurser.


Något som jag inte har tänkt på är att gässen låter när de flyger i formation. De ropar uppmuntrande för att de i täten ska hålla farten. Det är väl känt att grupper som känner sig uppmuntrade är mycket mer produktiva. Låt oss se till att våra tillrop är uppmuntrade och inte negativa och än värre bakom ryggen.


När en gås blir sjuk, skadad eller nerskjuten följer två gäss ur formationen med ner för att hjälpa och beskydda den. De stannar tills den kan flyga igen eller dör. Först då ger de sig av med en annan gåsflock eller hinner ikapp sin egen flock.


"Om vi hade lika mycket förstånd som en gås skulle vi hålla ihop i svåra tider såväl som i goda."

Dr Robert McNeish, 1972
Fram för verkliga möten

15 november 2016

En vecka i en stuga som saknar internetanslutning ger utrymme för eftertanke och smak på att mötas ansikte mot ansikte


Längtan att frigöra tid för vänskap utanför datorskapet och söka mer ansikte-mot-ansikte tid


Frigöra tid för skratt och högljud sång i bilturer långa eller korta


Frigöra tid för todolistor som prioriterar människor, inte bara projekt


Frigöra tid för samtal och promenader och tokiga skämt


Frigöra tid för att sitta kvar en stund efter maten och prata i stället för att rusa upp och plocka undan för att rusa vidare


Frigöra tid att Lösa korsord med pappa


Frigöra tid för långa långsamma promenader med tid att andas in frisk luft, tid att se allt det vackra runt omkring och tid att lyssna in havets vågor


Frigöra tid till långa djupa samtal med min älskade man.


Louie Giglio: “Whenever you say yes to something, there is less of you for something else. Make sure your yes is worth the less.”


Frigöra tid till att tänka efter innan jag säger ja till saker, vad måste jag offra i stället.


En sak är säker: jag vill hellre säga ja till att möta en människa och försöka hjälpa någon än att att uppdatera eller uppdatera sig i facebooksflödet.


Hebr 10:24.25

”Låt oss överträffa varandra i att vara hjälpsamma och vänliga mot varandra och i att göra gott. Låt oss nu inte svika och utebli från våra sammankonster utan uppmuntra varandra, särskilt nu när dagen för hans återkomst närmar sig."
Kortaste strået

31 oktober 2016


Kan du som jag ibland tänka att du dragit det kortaste strået? Som att du drog fel lott i livet? Att du helt oförtjänt får vara utan när andra får påfyllning? Då är det nära till hands att lägga skulden på sig själv, p andra eller varför inte Gud själv! Men egentligen...vad hjälper det? När vi väljer att skylla på någon annan eller på Gud, gör vi ett val. Ett val som leder till bitterhet.


En sådan attityd leder ingen vart, det har jag erfarit mer än en gång. Har jag kommit in i sådana tankar har jag märkt att det bästa jag kan göra är att nämna dem för Jesus. Då är han trofast och förlåter, renar oss från all orättfärdighet. (1Joh 1:9) När jag vet att Gud har förlåtit mej kan jag förlåta mig själv.

 

Kan vi i stället sätta vår tro på Gud som säger att att Han kommer att göra allt till det bästa? Kan vi i stället se det vi har och vara tacksamma och sluta jämföra oss med andra? Kan vi kanske till och med se att det kortaste strået är det bästa för mig?  Det längsta som såg så fint ut kanske inte hade det så lätt som vi trodde.


Jag fick ett ord av en nära vän:

"Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut." (Romarbrevet 8:28). Räcker det alltså att älska Gud och lita på Honom? Ja, det räcker faktiskt. Hans nåd räcker!


Det verkar som vi har ett val; att sätta vår tro till fakta eller till våra känslor? Kommer vi att fokusera på de fakta som Gud har presenterat för oss i bibeln eller kommer vi att fokusera på våra känslor som uppstår i situationer vi möter? Vi kan fokusera på de det som är kort i våra liv: det kan vara att vi är ensamma, har knaper ekonomi, utebliven karriär, barnlöshet när vi ser andra som har fina hus, karriär, vänner, livskamrat osv. ELLER vi kan fokusera på löftena från en Gud som älskar oss helt och fullt. På löftet att Han kommer att ta hand om allting som kommer i vår väg och passa in varje del i ett vackert möster om vi bara låter Honom.
Längtan

22 oktober 2016Vi längtar efter mer. Men det är inget vi själva kan åstadkomma, vi kan bara ta emot. Det hittas inte i vår bekvämlighetszon utan bortom i de vilda härliga äventyr som Gud inbjuder oss att ”ta” med honom.


Du hittar det inte i soffan. Inte i långa övertidstimmar på kontoret. Inte i den nya bilen. Inte ens bland vänner och familj. Du hittar det bara i Jesu armar. Bakom varje ”mer” vi drömmer om är Han vad vårt hjärta verkligen behöver och längtar efter mest. Och vårt hjärta kommer aldrig att bli nöjt med något mindre. Det du drömmer om är en inbjudan till ett djupare liv. Ett liv med mer glädje, passion och tillväxt. Ett liv som får dig att glädja dig de goda dagarna och komma igenom de hårda dagarna för du vet att det är värt det. Börja lyssna till ditt hjärta och bjud in Herren i processen att komma in i det som du är skapad till.


Läka ut ordentligt

8 oktober 2016
"Ett brutet rör skall han icke sönderkrossa, och en rykande veke skall han icke utsläcka, intill dess att han har fört rätten fram till seger. Och till hans namn skola folken sätta sitt hopp.»

(Matt 12:20-21


Han är helt uppdaterad på vad du har varit med om. Därför beskyddar han dig från det som skulle slutgiltigt knäcka dig. Han vill bidrar bara med sådant som skyddar det liv som fortfarande finns i dig, så att du ska kunna hitta balansen och få läka ut ordentligt.


Alla vi människor har sår i själen.  att förneka våra sår är ingen bra lösning. Jesus har också sår, han fick dom genom den väg han gick. Frågan är vad vi gör med såren vi fått? Talesättet ”tiden läker alla sår” kanske stämmer i vissa fall, men det finns sår som aldrig kan läka av sig själva. 


I såren finns minnen lagrade, för en del oerhört smärtsamma minnen. När någon, något aktiverar såren i våra liv så kommer minnena till liv igen, detta kan vara väldigt slitsamt och krävande. 

När våra sår bestämmer hur vi går vidare med våra liv blir livet begränsat, vi undviker då det som drar igång smärtan igen. Vi vill inte utsätta oss för det som minner oss om det som varit så svårt för oss. Vi har också en tendens att såra andra just därför att vi själva är sårade. Om inte såren blir läkta så kan människor utvecklas till någonting annat än det som var tänkt för deras liv. 

Det är viktigt att våra sår blir läkta, annars blir livet ett annat än det kunde bli. Vårt sätt att se, tala och uppföra oss synliggör om såren är läkta eller inte. Så länge såren inte blivit behandlade av Jesus så finns ”udden” kvar. Den måste bort, det beska och bittra måste tas ut ur såren annars kan de inte läka. 


Jesus kan läka alla sår, men såren kommer att finnas kvar. De kommer att bli en resurs både för Gud och för dig, när de är läkta. När Jesus får bruka dina sår till Hans förhärligande blir dina sår en välsignelse inte en förbannelse. Så många kan bli hjälpta genom att Jesus får bruka den väg som du gått med honom genom att du lagt dina sår i hans sår och upplevt läkedomen som flödar genom dessa. 

Så länge du fortfarande ”blöder” kommer du att blöda ner andra, men när du är läkt kan du hjälpa andra. 


Ge honom tillgång till alla rum i ditt liv, detta kan vara en utmaning för oss eftersom såren gör ont. Men för att han skall kunna hjälpa dig behöver han tillgång till allting i ditt liv, han vet inte bara hur han skall hjälpa dig  utan också varför såren finns där. 


Jesus behöver tid för att att kunna hjälpa dig, inte för hans egen skull utan för din. Materialet han jobbar med är så skört och känsligt, räkna med att det tar tid. Låt inte pressen från omgivningen eller ifrån dig själv ta överhanden. Jesus gör aldrig något hastverk, hans verk i dig leder till full upprättelse. Det är Jesus som bestämmer när du är läkt och den förste som kommer att upptäcka att såren är läkta är inte du utan andra. 

När såren är läkta kommer människor runt dig upptäcka detta, det märks på tonen som kommer från ditt hjärta, livet har återvänt och såren gör inte ont längre. 

Svag i mig själv, stark i Honom

1 oktober 2016

Motgångarna senaste månaderna; min man på sjukhus och nära döden och tre dödsfall i vår närhet de senaste månaderna har gjort att jag känner mig väldigt svag och maktlös. Det som är positivt då är Herren för större chans att verka. Beroendet av Honom ökar.


Kraften från Gud kan bara fylla det kärl som är tomt. Bara den fattige kan bli rik. Bara den som förstått att han själv är förgänglig kan ge plats för Guds nyskapande kraft.


"Men Herren har sagt till mig; »Min nåd är dig nog, ty kraften fullkomnas i svaghet.» Därför vill jag hellre med glädje berömma mig av min svaghet, på det att Kristi kraft må komma och vila över mig."


Paulus skriver också: "Jag har ingenting, men äger allt." (2 Kor 6:10) Om sina ansträngnignar säger han: "Jag har arbetat mer än de flesta, fast inte jag själv, utan Guds nåd som har varit med mig." (1 Kor 15:10). Slutsats: "I svagheten blir kraften störst"


Svaghet som öppnar för nåden och kraften från Gud. Inte en svaghet som är deprimerande eller används som ursäkt att inte använda det vi har. Inte en svaghet som spelar ödmjukhet men drömmer om egen storhet. Nej, Paulus menar en svaghet som förtröstar på Gud. Gud verkar medan vi sover. Han överger inte sina barn, men Hans vägar är större.


Jag vill erkänna min svaghet, men ta emot Hans stykra. Glädje mig över att få vara Hans älskade barn. Överlåta mig åt Hans goda vilja och plan varje dag. Att glädjas, tacka och leva.

Hans nåd är allt jag behöver.


Förunderlig nåd

21 augusti 2016


Jag gillar berättelsen om John Newton som skrev Amazing grace. Newton skrev orden av personlig erfarnhet. Han växte upp i en miljö utan kristen övertygelse och hans lite trotsiga lynne gjorde att han var med om en del uppståndelse/bråk innan han blev en brittisk sjökapten och slavskeppare. 1748 stötte hans skepp på en storm så våldsam att han ropade ut till Gud om nåd, vilket blev hans omvändelse. När han mötte Herren ångrade han sitt förflutna och började i stället ägna sig åt förkunnelse och att skriva sånger. Orden i Amazing grace är självupplevda och det tycker jag känns när jag sjunger den.


En liknande upplevelse förändrade Paulus som det står talas om i Apostlagärningrna. Paulus som innan sin omvändelse förföljde de kristna. Uppenbarelsen som ändrade Paulus, samma sak som förändrade John Newton var NÅD. Paulus förstod helt plötsligt nåden och det förändrade honom.


Paulus blev känslomässigt helad genom förståelsen av Guds nåd.


I Apg 20:24 konstaterar Paulus att han hade getts uppgiften av att vittna om evangeliet om Guds nåd. ”Paulus ”fick” nåd och blev sedan sänd för att åka ut och predika det. Guds nåd är Herren Jesu evangelie.


Vi lever i en prestationsbaserad värld. Vi blir dömda efter det vi gör. Vi strävar alltid att prestera bättre, försöka lite hårdare nästa gång och lära oss av våra misstag. Vi förlitar oss på våra egna ansträngningar.


Det är tid för förändring. Det är dags att sluta förlita oss på oss själva och börja lita och förtrösta på Herren. Vi kan försöka med allt vi har, men vi kan inte rädda oss själva och vi kan inte göra allt rätt i livet. Det är bortom vår förmåga.


Hur många dieter har jag inte försökt med i mitt liv. Varje gång jag börjar en diet är det med en fast beslutsamhet att få det rätt denna gång. Varje gång jag faller bestämmer jag mig för att försöka ännu mer nästa gång. Men jag tror inte längre på att med egenkraft lyckas med detta.

 

Det är dags att sluta försöka. Det är dags att sluta tänka att vi måste göra det helt på egen hand. Faktiskt tar jag tillbaka den senaste mening Det är inte dags att sluta försöka. Det är dags att försöka en sak till. Nåd!


Gud älskar oss. Han sände sin son för oss för att sätta oss fria. Varför skulle han hålla något bra tillbaka från dig. Nu sätter jag min tro på Guds nåd. Genom hans nåd, genom tro är vi frälsta, våra böner är besvarade och våra behov mötta. Gud kommer att hjälpa oss att ta rätta beslut, ta de steg som behövs för att må bra. Genom hans nåd genom din tro.


Låt oss be: ”Herre, jag prisar dig för din härliga nåd, som du har gett oss fritt och för intet i Jesus. Jag ber om en ande av visdom och uppenbarelse så att jag lär känna dig bättre och till fullo förstår din nåd. Befria mig från prestationsmentalitet. Hjälp mig att förstå att det inte handlar om vad jag kan göra, utan allt handlar om vad Jesus gjort. När jag går genom min dag, snälla uppenbara för mig din nåd. Herre, jag ber dig om nåd att förstå nåd. I Jesu namn.


Draken flyger högre när vinden blåser

19 augusti 2016År 1901 använde uppfinnaren av den trådlösa telegrafen, Guglielmo Marconi, en drake för att lyfta en antenn fyrahundra fot för att kunna ta emot den första radiosignal som någonsin sänts över en ocean.


Motgång kan bli framgång för den med en rätt attityd. Tänk på draken: ju hårdare

vinden blåser, desto högre lyfter den. Vår attityd kan antingen lyfta oss över våra omständigheter eller begrava oss under dem.


Efter motgången i sommar, när min man låg på sjukhus i nästan nio veckor, har vi börjat uppskatta de små vardagliga tingen mycket mer än tidigare. Att bara vara hemma, gå ut och gå i skogen, känna smaker och lukter, att få vara tillsammans, sova i samma säng. Att leva. Listan kan göras lång. Nu hoppas vi att vi kan bevara denna tacksamhet.


Läste om psykologiprofesser Daniel Gil ert (”Stumbling on happiness” som menar att vi i allmänhet underskattar vår hjärnas förmåga att vända negativa upplevelser till något positivt.

Han skriver också om att de små trevliga sakerna som vi upplever ofta i våra liv är viktigare för att hålla oss lyckliga och nöjda än de stora omvälvande lyckoupplevelserna. Hans egna små-men-ofta-lyckor är

1.Jag dricker starkt franskt kaffe varje morgon

2.Jag promenerar fram och tillbaka till jobbet varje dag

3.Jag lyssnar på den musik jag gillar bäst Miles Davis och Jimi Hendriz, minst en gång i veckan

Precis som det vanliga fysiska immunförsvaret stärks även känslornas försvar av att du är i god fysisk form, äter bra, sover gott och har roligt.

Fem sätt att höja ditt emotiuonella immunförsvar

1.Distrahera sig

När  vi känner att vi reagerar starkt och negativt och allt känns eländigt så kan vi ställa frågan: ’Vad kan jag göra för att må lite bättre just nu?’ Lyssna på musk, köp en bukett blommor, lägg dig på soffan och läs en bok. Beställ tid för massage

2.Vara snäll

När vi gör något för andra så känner vi oss mer nöjda med oss själva och får oss upp ur vad-synd-det-är-om-mig gropen

Trots att vi inte känner för det när vi är på dåligt humör: välja ut någon som vi kan göra något för.

3.Ta kontroll

Har du en dag när du känner att allt bara är elände? Du stressar och känner att du inte har koll på någonting. Gör något konkret. Se till att få ordning på ett litet hörn av tillvaron. Städa handväskan, stäm av bankomatssaldot. Städa i ett skåp. Ju mer irriterad du är, desto mer effektivt kommer du att organisera. Energin går åt till att rensa garderober eller vika tvätt i stället för att bara oroa dig.

4.Byt perspektiv. Om du känner dig värdelös, kanske efter att inte fått jobbet du hoppades på, blivit utskälld eller inte kommit på den kurs du så gärna ville gå – inse att du själv har trasslat in dig i negativa tankar. Du behöver någon som säger dig sanningen – att du faktiskt är en fantastiskt bra, rolig och värdefull människa. Ring en vän som är positiv, som älskar dig och inte alls tycker att du är världens loser, och berätta vilka tankar som mal i din hjärna. Gjorde du fel? Skulle du gjort si eller så i ställe. Din vän kan hjälpa dig att få rätt perspektiv.

5.Just do it

Välj något som du skille vilja göra, men har varit för feg eller för lat för att genomföra. Älta inte utan välj ett mål och fråga dig sedan: ”Hur kan jag ta ett steg mot att förverkliga det här?” Självförtroende byggs på besegrade rädslor. Och många små steg, många övervunna ”jag-vågar-inte-känslor” stärker din självkänsla och ditt psykologiska självförtroende. Du vet att du kan och att du vågar när det gäller.Brustet hjärta

3 augusti 2016


Är ditt hjärta brustet? Är dina drömmar och aspirationer i spillror?

Kommer du ihåg frågan: vad vill du bli när du blir stor? Har det blivit som du tänkt? Kom riddaren i skinande rustning och svepte dig upp till ett lyckligt slut eller dumpande han dig på vägen and körde iväg i solnedgången med en ny tjej från grannskapet? Blev du det du ville?


Vad hände med drömkarriären, lever du den? Gör du skillnad och frälser världen. Eller misslyckades du med studierna och var tvungen att ta ett kontorsjobb? Hur många ansökningar skickades tillbaka, hur många intervjuer misslyckades? Strävar du fortfarande att uppnå din dröm eller har du gett upp att försöka? Kanske har sjukdom eller andra omständigheter grusat dina förhoppningar och möjligheter att göra de du drömt om.


Hur många brinnande pilar har träffat ditt hjärta genom åren? Hur många grymma ord har riktats rakt mot dig eller bakom din rygg. Det är en kall hård värld där ute.


Du vet att du borde vara tacksam för vad du har i livet. Du har förmodligen så mycket i jämförelse med så många människor i världen. Men smärtan tar över. När ett hjärta är brutet är det brutet oavsett vad vi har eller inte.


Ditt hjärta har kanske blivit krossat så många gånger. Vi försöker sätta ihop bitarna men bitarna verkar aldrig passa på samma plats igen. Det gör ont när bitarna inte passar riktigt. Vi söker tröst för att lindra smärtan. I alkohol, filmer, tv, böcker, sex. Ibland vänder vi oss till mat för tröst, vilket är mitt dilemma. Det lindrar en stund, men smärtan avtar inte utan den kanske till och med förvärras av skuldkänslor. "Nu åt jag för mycket igen!"


Hur som helst, det är bara en person som verkligen kan lösa problemet och det är Gud. Han inte bara tröstar oss utan han kommer också hela vårt hjärta. Han kan sätta ihop alla bitarna på rätt ställe. Han kan ge oss ett nytt skinande hjärta som inte gör ont längre.


Vi kan lägga över alla smärtor och sår vi fått erfara genom åren till Gud och han kommer att hela smärtan. När vårt hjärta har blivit upprättats kommer våra drömmar att bli upprättade. Vi kan se framåt till en ljusare framtid, full av hopp. Gud år:


"Jag vet väl vilka tankar jag har för eder, säger HERREN, nämligen fridens tankar och icke ofärdens, till att giva eder en framtid och ett hopp. Och ni ska kalla på mig och gå åstad och be till mig, och jag vill höra på eder. Ni ska söka mig, och ni ska också finna mig, om ni frågar efter mig av allt ert hjärta." Jer 29:11-13


Det spelar ingen roll vad vi gjort eller vad någon annan gjort. Gud kan upprätta ditt och mitt hjärta och våra drömmar. Han kommer inte att göra det för att vi förtjänar det; han kommer göra det på grund av den han är och vad Jesus gjorde.


Har du någonsin kört en bil med GPS eller använt google maps? Om du svänger fel så räknar dem om din väg, Gud vill omberäkna rutten för ditt liv för att få dig på rätt köl, dit både han och du vill. Du är aldrig för gammal och det är aldrig för sent. Det är tid att ge ditt hjärta till Gud. Låt honom upprätta ditt hjärta och upprätta ditt liv.


Låt oss varje gång vi tänker på något som orsakar smärta, säga: "Gud, jag ger detta till dig och ber att du ska hela mig.” Om vi gör detta och Herrens Ande börjar verka i våra hjärtan kommer vi att bli förvånade över några av sakerna som kommer upp. Några saker kommer vi ha glömt eller inte insett vid den tiden att det gjorde ont. Låt oss fortsätta att ge det till Gud och låt honom hela oss.


"HERREN är nära dem som hava ett förkrossat hjärta och frälsar dem som hava en bedrövad ande." (Ps 34:18)

Bevara oss från självömkans snara

23 juli 2016

 

Det är nära till hands att tycka synd om sig själv när vi hamnar i svårigheter. Att känna sig utnyttjad och orättvist behandlad. När jag är uttröttad och uttömd är steget mycket närmare. I början kan det kännas som en tröst , men det är förlamande och påverkar vår uppfattning av verkligheten så att den förvrids genom våra glasögon av självömkan och bitterhet. Meningslösheten smyger sig på, tankar som att 'det är nog min lott i livet att lida'. Det finns många skäl att tycka synd om sig själv. Om man letar. Men jag tror att det finns fler skäl att vara tacksam.

 

Helen Keller sa en gång att vår största fiende är självömkan och om vi fastnar i det kan vi inte göra något vist i denna värld. Hon menade att det inte hjälper utan det får en människa att stanna i ett tillstånd av apati och offermentalitet. Det som är imponerande att kvinnan bakom orden drabbades av en feberssjukdom som gjorde henne dövblind vid 19 månaders ålder. Med hjälp av den 20-åriga lärarinnan Annie Sulivan lärde sig Helen att uttrycka sig och läsa. Hon lät sig inte hindras av sin begränsning utan lärde sig flera språk, tog collegeexamen och blev författare. Hon var även politiskt aktiv och verkade för kvinnors funktionshinder och arbetares rättigheter. När vi slutar tycka synd om oss själva får vi kraft att göra något åt saken och har lättare att ta emot hjälp från ovan.

 

Ett exempel på denna handlingskraftighet finns i Markusevangeliet kapitel 2. En lam man ville bli helad av Jesus, men folkmassan hindrade honom och hans vänner. De hade nu kunnat ge upp, men de lät sig inte bli besvikna, utan gjorde i stället en öppning och sänkte ner bädden som den lame låg på.  ”Jesus såg deras tro och sa till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna.” (v 4-5)

 

Hur ska vi undvika att hamna i besvikelse och självömkan? Det finns säkert många svar, men att inse hur fruktlös och farlig besvikelse är kan vara en början. Att leva i kärlek. Att älska varandra med Guds kärlek.

 

”Den som älskar sin broder förblir i ljuset, och i honom finns inget som leder till fall.”

1 Joh 2:10

 

Det grundtextord som har översatts ”leder till fall” är grekiskans ”skandalon”, dvs. träpinnen med bete som lockar in i snaran. Hos den som älskar (med ”agápe”, dvs. Guds slags kärlek) sin broder och syster finns ingen ”träpinne”.

 

Herre, bevara oss från självömkan och må vi älska varandra i Din kärlek och hjälpa varandra att peka på Hans nåd när vi är på väg att hamna i besvikelse.Han jublar över dig

16 juli 2016


"Herren, din Gud bor i dig, en hjälte och en fRälsare. Han jublar i glädje över dig i sin översvallande kärlek." Sef 3:17


I Romarbrevet 8:14-15 står det att vi har fått barnaskapsets ande så att vi inte ska känna fruktan. I och med pånyttfödelsen behöver vi inte längre leva i fruktan och trygghet. Barnaskapets ande säger "Abba Fader", tittar in i pappas ögon och tycker att han är bäst i världen.


I Jesus är vi nya skapelser. Vår Fader är god och han är för oss. I den nya skapelsen har Gud nedlagt allt vad vi behöver för att leva det nya livet. Många av oss fortsätter att känna oss värdelösa, ensamma, förkastade och rädda. Det vi har ått på insidan genom Herren krockar med tidigare föreställningar om oss själva och vad vi möter runt omkring. Vi behöver fylla på med det Herren säger så att det blir en stadig grund som inte rubbas vad vi än stöter på.


Det som är skönt att veta är att Herren aldrig kommer att ge upp även om vi vacklar.

"Han som har kallat dig skall fullborda sitt verk genom dig. Han som har påbörjat ett gott verk ska också slutföra det" (Fil 1:6)


Bibeln säger att vi får klä på oss "den nya människan, som är skapad till likhet med Gud." (Ef 4:24) Må detta faktum nå in i våra själar och påverka våra liv! Må vi acceptera Guds bild av oss. Att förstå vem man verkligen är i Jesus är den bästa förebyggande själavård som finns.


Om vi inte identifierar oss med vilka vi är, identifierar vi oss med vad vi har, vad vi kan eller vad vi gör. Låt oss identifiera oss med vilka vi är i Honom, Hans högt älskade barn som Han gläder sig över med lust.Kärlek och respekt

3 juli 2016


Trots min ringa erfarenhet har jag förstått att respekt är väldigt viktigt i ett äktenskap. Enligt wikipedia kan respekt likställas med aktning eller vördnad för en person. "Mer konkret innebär detta att man värdesätter en persons egenskaper." Även om vi inte alltid förstår varandra, varför vi säger och gör si och så, vet vi att vi älskar och aktar varandra och värdesätter den andres egenskaper väldigt högt. Viktigt att komma ihåg när missförstånden hopar sig och pressade situationer gör att vi säger eller gör saker som vi inte menar utan är som ett frustrationsutbrott.


Att respektera någon innebär inte att vi ska vara en dörrmatta eller att vi bara svälja och ta emot och inte kommunicera våra känslor. Kan det innebära att jag inte ska bete mig som en konkurrent till honom? Då argumenterar jag mindre och rullar inte mina ögon när han har något att säga även om jag tänkte att det inte var så bra ide. Just nu. Börja praktisera bibelversen som säger:


"Varje människa skall vara snar att höra, sen att tala, sen till vrede, ty en människas vrede åstadkommer inte det som är rättfärdigt inför Gud." (Jak 1:19-20)


När vi lyfter vår blick från allt som måste göras till att verkligen se varandra, börja se varandra genom Guds ögon, så kan vår kärlek växa och de små irritationsmomenten blir vad de verkligen är: väldigt små och betydelselösa. Det gör att vi blir nyfikna på den människa vi har framför oss, intresserade och öppna att utforska Herrens fantastiska skapelse. Att inte kritisera utan hellre visa uppskattning dagligen och fästa uppmärksamheten på saker han eller hon gör bra. När vi tycker olika inte gå in i krig och försvarsställning, utan helt enkelt konstatera att vi tycker olika. Engagera sig i livsbalansen för att minska stressnivåerna som också påverkar alla relationer. Investera i sig själv och i vänskap. Att vara modig och finna Guds syften för våra liv och söka efter dem. I allt detta förbättras relationer inte bara med vår partner utan också med arbetskamrater, vänner och släktingar.


Detta kan vara lättare sagt än gjort när det handlar om människor som beter sig väldigt illa mot oss och mot många. Kan vi verkligen älska och respektera dem? Jesus säger att älska våra fiender, men ack så svårt det är många gånger. Jag har dock märkt om jag börjar be för den personen som sårat mig och be Herren välsigna och förlåta och hjälpa mig att förlåta ändras inställningen alt mer. Efter ett tag kan jag märka att agget släppt sitt grepp. Jag vill låta Herrens Kärlek få allt större i mitt liv. Det finns ingen annan väg. Kärlekens väg.


"Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning. Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen."

(Romarbrevet 12:9-12)

Skåda efter Herren

26 juni 2016


Kan det vara så att vi inte upplevt att vi fått styrka och skydd från Herren för att vi inte skådat efter Honom och helt enkelt missat Hans helande väg? Vi tittar åt fel håll. I stället för att stå på muren, på tornet och uppmärksamt speja mot horisonten för att se svaret tittar vi ner mot problemen och blir missmodiga. Istället för att öppna upp för Herren blir vi bittra och känner oss svikna för att bönesvaret dröjer. Att ha låga förväntningar kan verka som ett skydd till att bli besviken, men jag tror att vi behöver höja våra förväntningar på Gud föra tt kunna ta emot Honom.


"Ty den som vill komma till Gud måste tro att han är till, och att han lönar dem som söka honom." (Hebreerbrevet 11:6)


Det finns ett ordspråk eller citat som jag inte vet riktigt var det kommer ifrån, men som många (bl a …) citerar: ”They who watch for providence of God will never lack the providence of God to watch for.” Ungefär. De som skådar efter Guds försyn kommer aldrig sakna Guds försyn att skåda efter.

Om vi inte ställer ut hinken när det regnar är det svårt att samla upp vatten.


”Men jag ska skåda efter Herren, jag ska hoppas på min frälsnings Gud. Min Gud ska höra mig.”

(Mika 7:7)


”Jag vill lova Herren alltid, hans pris ska ständigt vara i min mun. Min själ ska berömma sig av Herren; de ödjmjuka ska höra det och glädja sig. Lova med mig Herren, låt oss med varandra upphöja hans namn. Jag sökte Herren, och han svarade mig, och ur all min förskräckelse räddade han mig. De som skåda upp till honom stråla av fröjd, och deras ansikten behöver inte rodna av blygsel. Här är en betryckt som ropade och Herren hörde honom och frälste honom ur all hans nöd.  Herrens ängel slår sitt läger omkring dem som fruktar honom och han befriar dem. Smaka och se att Herren är god; säll är den som tar sin tillflykt till honom. ” (Ps 34:1-9)


När vi prisar Herren för den Han är, proklamerar vad Han gjort och Hans underbara egenskaper blir vi påminda om detta och kan lättare öppna upp för Hans närvaro. När vi vänder blicken från problemen och i stället ser på Honom får vi rätt perspektiv.


Det är gott att lova Herren 

20 juni 2016
”Jag vill tacka dig, Herre, min Gud, av hela mitt hjärta och ära ditt namn i evighet. Ty din nåd är stor över mig, du räddar min själ ur dödsrikets djup. Ps 86:12-13


Inte plikt något måste, det är skönt att rikta blicken åt rätt håll.


Halleluja! Det är gott att lovsjunga vår Gud. Sådan lovsång är ljuvlig och skön.

(Ps 147:1)


Vi vinner fördelar på lovsång, utan tvekan. När vi lovprisar honom tillåter det honom att komma till oss och ge sig själv till oss. När vi spenderar tid i Guds närvaro, beundrar honom för den han är, tillfredsställer vi längtan inom oss. När vi tillfredsställer denna längtan med det rätta, så kommer längtan att tillfredsställa det med fel saker, exempelvis mat, att försvinna.


Gud gav mig inte en ande av fruktan, men av kraft, kärlek och ett sunt sinne.


”Jag är viss om att få se Herrens godhet i de levandes land. Hoppas på Herren, var stark och frimodig i ditt hjärta och hoppas på Herren!” (Ps 27:13-14)Ta ett steg

5 juni 2016


Det är lätt att bli otålig när bönesvaret dröjer och det är nära till att vilja stressa på Gud, att bli förtvivlad och tycka att han sviker.  Vi vill se åtminstone något tecken på att Han hört vår bön och att han vill svara.


Jag fick en tanke att kanske är det så att Gud väntar på att jag ska ta ett steg i tro på att Han kommer att svara. Att vandra med Gud kanske inte alltid innebär att han bär oss eller lyfter våra ben framåt, utan ibland behöver vi lita på Honom och ta ett steg. Inte att påskynda Gud, men när vi fått ett löfte att Han exempelvis ska hela, att lita på att Han kommer att göra det och göra det vi är kallade att göra. För mig har de i dessa dagar då min man legat på sjukhus igen inneburit att jag prisat Gud för den Han är, nämligen Läkaren, Försörjaren, Den Allsmäktige, Gud med oss, All trösts Gud.


Många gånger väntar vi på att han ska bära oss framåt, men ibland kanske vi måste ta ett steg, röra fötterna framåt. Det finns tider när vi ska sitta och vänta och det finns tider när vi ska ta steg i tro på att Han bär och leder oss.


Gud talade till Abrahem om att dra ut från Ur, men hade han väntat på att se Guds uppfyllande innan han började gå skulle inte löftena ha en chans att uppfyllas. När Israeliterna blev jagade av faraos armé mot röda havet fick de budskapet att fortsätta gå redan innan de såg att havet delade sig

(2 Mos  14:15). De som var spetälska fick budskapet att gå till prästerna och visa upp sig och medan de gick så blev de helade (Luk 17:14).


Ibland behöver vi ta ett steg i tro på Guds löfte, att det Gud har lovat kommer att ske. Att se i det osynliga i stället för att vänta tills det syns i det synliga. Att leva i Guds rike är att ha andra ögon och att hela tiden se uppåt och inåtLåt godhet och sanning ej vika

15 maj 2016


Låt godhet och sanning ej vika ifrån dig. Bind dem om din hals, skriv dem på ditt hjärtas tavla, så ska du finna nåd och få gott förstånd i Guds och människors ögon. Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Räkna med honom på alla dina vägar så ska han göra dina stigar jämna. (Ordsspråksboken 3:3-4)


Jag gillar den bilden: att binda godhet och sanning om sin hals och skriva dem på sitt hjärtas tavla. Att hålla fast vid Guds godhet, nåd och sanning vad som än händer.


Herren har lagt ner i oss en innerlig och stark längtan att älska, tjäna och kämpa för godheten, Att låta sitt ljus lysa mitt i mörkret. Att ignorera ondskan och illviljan, fly från bitterhet och hat in i Guds kärleksfamn, att bära fram förlåtelsens och försoningens ämbete. Den helige Ande påminner oss om detta gång på gång, bara vi vågar lyssna.


”Ty om ni förlåter människorna deras försyndelser, så ska också er himmelske Fader förlåta er” Matt


Trots att snällhet kan utnyttjas, trots att vi kanske får skit tillbaka fast vi visar godhet så väljer vi som Jesu efterföljare att förlåta. Därför att vi vet att vi själva har fått mycket förlåtet. Att vi skulle vara förlorade utan Hans nåd.


Bara Gud som gör det möjligt att vara god mot en person som sårar dig. Det sker något gudomligt när vi väljer att förlåta i stället för att fördöma och förbittras. Både hos den som förlåter och den som tar emot förlåtelse. Låt oss hålla fast vid godhet och sanning, fokusera på det goda Gud gör och låta Honom fortsätta sitt verk i och genom oss.


Fly till Jesus, själens ankare

30 april 2016


Att sluta upp med att föda lögner av osäkerhet, skuld och smärta. Att i stället fly till Jesus och låta Hans försoning genomsyra sinnet. Jesus tog vår smärta, vår rädsla och våra misslyckanden.


Vi behöver kunna urskilja den ondes röst och i stället för att uppmärksamma ondskan och lyssna på rösten som ger oss mörka tankar, lyssna till Herrens ord. Bibeln säger att vi behöver ta varje tanke till fånge under Jesu lydnad. 2 Kor 10:4


Något som utmärker det som kommer från den onde är fördömelse och fruktan. ”Tänk om”-tänkande är alltid en ledtråd om att det är en tanke som inte bygger upp utan behöver motverkas.


”Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.”

(Jes 28:16)


När vi är medvetna om Herrens närvaro behöver vi inte fly.

Jag vet, detta är lättare sagt än gjort, speciellt när tankarna fått frodas ett tag och rädslan tar över handan och viljan att fly blir allt starkare. När oron lyckats tysta Guds röst av frid och kärlek.


Osäkerhet och rädsla är bland de värsta känslorna eftersom det påverkar hela ens sinnesnärvaro och går det riktigt långt känns det i hela magen och kroppen. Det kan också sätta igång kopplingar till sådant som hänt när vi var små, rädda för mörkret när vi ska sova, eller i skolan när man kände sig uttittad och annorlunda. På gymnastiken hoppa bock i skolan eller mätas och jämföras på olika sätt.


Jag har våndats och tampats med rädsla för att köra bil i några veckor nu, stegrande när jag närmade körprov. Har aldrig tidigare upplevt en sådan ångest, vaknade flera nätter efter någon timmes sömn av att hjärtat bankade och magen gjorde uppror och kunde inte lugna tankarna eller känslan. Försökte lyssna på lovsång och peppande ord från min make, men det gick trögt. Sista dagarna var det ändå som det gick in litemär och jag  försökte överlåta allt till Herren, att han fick ta hand om allt. Det handlade inte så mycket om att klara körkortet, som att överleva granskningen och rädslan över att göra något fel. Jag badade mig med kärleksord från Herren och det lugnade mig i omgångar.


Nu så här efteråt ter det sig overkligt att jag kunde vara så rädd, men i stunden är känslorna övermäktiga och jag tror att det låg många år av tankar om misslyckande och rädsla bakom. Dessa låg så djupt att jag inte kunde urskilja dem och på så sätt motverka dem. Hur viktigt är det inte att vi tar in det goda, kärleken och tryggheten i Herren varje dag. Det finns så mycket runt omkring som ger andra signaler, jämförelser, krav och press som gör att vi behöver en stadig föda och närvaro av Herren som motverkar detta. I stället för att se på omständigheterna se på Honom och vila i Hans stadiga famn. I stället för att känna oss vilsna och förlora vår identitet, vandra i Anden och stå på den fasta klippan. En som vi vet aldrig vacklar. Själens ankare, Jesus. Hörnstenen som gör att vi inte behöver fly.


Människofruktan - en snara

4 april 2016


När frågan vad är du mest rädd för ställs i olika undersökningar brukar ”att tala offentligt”  och göra bort sig komma högt upp på listan.


Bibeln säger: "Människfruktan har med sig snaror." (Ordsspråksboken 29:25).

En snara är en fälla. Människofruktan stjäl vår frimodighet och glädje och gör att hans gåva blir då overksam i dig. Vi släpper inte fram Hans Kärlek och vi känner oss maktlösa att göra det som är rätt för kraften är liksom inaktiv. Vi anpassar oss och trycker ner det vi har inom oss utifall det skulle vara avvikande från det normala.


Att frukta människor verkar väldigt dumt om man tänker på det. Vad är det att stå efter att ha gillanden av människor som ändå ibland sviker.  Vad är det som gör att andra människors gillande är så viktiga för oss? Kanske är det behovet av Kärlek och Bekräftelse som bara Herren kan fylla. Om vi var så fyllda av Hans kärlek att det flödade över, skulle vi fortfarande vara rädda för andra människor?


Människor trycker ner människor. Gud lyfter upp oss och tar oss under sina vingars skugga.

Människor sviker och sårar varandra. Gud tröstar den ledsne.

Människor bryter löften och går ifrån varandra med hårda ord. Gud bryter aldrig ett löfte och han vill att vi skall känna till vilka löftena är.


Att frukta = älska, ha resepkt för” Gud i stället för människor verkar mycket mer befogat än att vara rädd för människor. Fruktar vi Gud behöver vi inte vara rädda för någon annan. Att ställa sig frågan ”Vad är vi rädda för? Vilka rädslor styr mitt liv” för att sedan ge svaret till Herren och låta Honom ta hand om rädslan och fylla oss med sin frid. Låta Guds kärlek driva ut all fruktan. Bada i uppmuntrande ord från Honom. Upphöja Honom och bo i Hans närvaro.


Det handlar mycket om trygghet och vad jag tänker om mig själv. Om jag känner mig som en nolla och skäms över mig själv. Om jag förstår att ingen vill prata med mig för jag har inget att säga och så blir det en bekräftelse när jag väl säger något och det inte går fram känner jag mig ännu tråkigare.

Om jag däremot är trygg i Herrens kärlek gör det inte så mycket om jag säger något fel eller om det blir en konstig stämning. Jag tar emot Herrens nåd och försöker på nytt. Jag mäter mig inte med andra utan med Herrens kärlek.


"Det finns ingen rädsla i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan, för rädsla hör samman med straff. Den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken. Vi älskar därför att han först har älskat oss." (1 Johannes brev 4:18-19)Fast i sinnet


”Den som är fast i sitt sinne, bevarar du i frid, i frid, ty på dig förtröstar han” (Jesaja 26:3)


Sann frid hittar vi i en relation med Gud. Om han har första platsen i våra liv kommer vi att förbli fasta i sinnet, stadiga och trygga. Om vi förlitar oss på Gud och håller våra tankar på honom kommer vi att finna frid. Guds frid bevarar våra hjärtan mot oro.


”Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger.” (Joh 14:27)


Det känns inte alltid som jag har frid, speciellt inte när jag ser mig omkring på omständigheter som får mig att oroa mig. Den frid som Jesus är emellertid en frid som inte bara gäller när man inte har några större bekymmer och inte lider någon brist, utan även under svåra omständigheter.


För att finna denna frid med Gud och vara fasta i sinnet, behöver vi förstå att Gud vill ge oss sin frid mitt i stormen, så att vi kan börja kasta våra bekymmer på honom. En dag i taget. Det krävs lite träning att vandra i frid, speciellt när vi har spenderat hela livet i oro och med tankarna hela tiden på nästa problem. Ett litet steg i taget får vi lämna över oron till Herren


Frid är motsatsen till stress och oro. Stress påverkar vårt mående och även vikten. För att finna frid behöver vi sluta sträva. För att gå ner i vikt behöver vi alltså sluta sträva. Om vi kan finna frid kommer suget att finna tröst från mat att blekna.


Uppgift idag

Varje gång du känner dig orolig eller stressad, be om situationen och be Gud ta hand om det. Tro att han gör det och börja tänka om något annat. Tillåt frid i ditt hjärta. Meditera på bibelorden ovan och nedan och låt orden driva bort oron.


Gör er inga bekymmer  för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkalla och bön och tacksägelse . Då ska Guds frid som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus (Fil 4.4-7)


”Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid som ni blev kallade till i en enda kropp och var tacksamma  (Kol 3:15)


"Han är vår frid" (Ef 2:14)


"Låt oss därför med uppriktigt hjärta gå fram i full trosvisshet, med ett hjärta som är renat från ett ont samvete och med en kropp som är badad i rent vatten. Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast.” (Hebr 10:22,23)

Mindre göra - mera vara

27 mars 2016


Så här i påsktider äter jag ofta för mycket sött. Jag hamnar i en ond cirkel då sötsuget sätter fart och det kan vara svårt att bryta. Med detta kommer det dåliga samvetet och känslan av misslyckande. Då är det viktigt att komma ihåg NÅDEN. Att vara älskad för den jag är, inte för att jag är så duktig jämt och klarar stå emot frestelser i varje situation.


I Apg 20:24 konstaterade Paulus att han hade getts uppgiften av att vittna om evangeliet om Guds nåd. Han fick först på djupet uppleva nåden och blev sedan sänd för att åka ut och predika det.


Uppenbarelsen som ändrade Paulus, samma sak som förändrade John Newton (slavhandlare) som skrev "Amazing grace" var NÅD. Paulus förstod helt plötsligt nåden och det förändrade honom. Han blev känslomässigt helad genom en uppbarelse av Guds nåd


Vi lever i en värld baserad på prestation. Vi blir dömda efter allt vi gör. Vi strävar alltid att prestera väl, försöka lite hårdare nästa gång och lära oss av våra misstag. Vi förlitar oss på våra egna ansträningar.


Hur många dieter har jag inte prövat på i mitt liv. Och varje gång börjar jag med en beslutsamhet att få det rätt denna gång. Jag har i alla år tänkt att det beror på hur stor ansträngning jag lägger ner. Att min framgång beror på min kraft och disciplin. Varje gång jag faller bestämmer jag migför  att försöka ännu mer nästa gång. Försöker gång på gång på gång. Hur många gånger har jag försökt? Jag har för länge sedan tappat räkningen.


Det är tid för förändring. Det är dags att sluta förlita oss på oss själva och börja lita och förtrösta på Herren. Vi kan försöka med allt vi har, men vi kan inte rädda oss själva och vi kan inte göra allt rätt i livet. Det är bortom vår förmåga. Det är dags att sluta försöka. Det är dags att sluta tänka att vi måste göra det helt på egen hand. Faktiskt tar jag tillbaka den senaste mening Det är inte dags att sluta försöka. Det är dags att försöka en sak till. Nåd! Det är dags att ge upp och ge det till Gud. Sluta förlita oss på oss själva.


Gud älskar oss. Han sände sin son för oss för att sätta oss fria. Varför skulle han hålla något tillbaka något bra sak från oss. Låt oss sätta vår tro på Guds nåd. Genom hans nåd, genom tro är vi räddade, våra böner besvarade och våra behov mötta. Gud kommer att hjälpa mig att gå ner i vikt, genom hans nåd genom min tro.


Herre, jag prisar dig för din härliga nåd, som du har gett oss fritt och för intet i Jesus. Jag ber om en ande av visdom och uppenbarelse så att jag lär känna dig bättre och till fullo förstår din nåd. Sätt mig fri från prestationsmentalitet. Hjälp mig att förstå att det inte handlar om vad jag kan göra, utan allt handlar om vad Jesus gjort. När jag går genom min dag, snälla uppenbara för mig din nåd. Herre, jag ber dig om nåd att förstå nåd. Om Jesus

25 mars 2016
Du är stjärnan vi följer i natten

Du är ljuset i mörkret och sorgen

Livets bröd som mättar som ingen annan kan

Du är vår herde så god och så sann

Du är grinden till helande vila

Hoppet för alla nationer

Ja, Jesus du är


Du, du  är den ende för mig

Du är den enda jag behöver

Du är som luften jag andas

Jesus, min käre Jesus


Du är hörnstenen i Herrens hus

Du är tråden som håller ihop herrens brud

Huvudet för kroppen, grunden för våra liv

Du är sanningen,  sätter oss fria

Du får oss alla att falla på knä

Du är ordet som bryter alla tvivel som finns.


Jesus, ditt namn är Jesus

Min dyrbare Jesus

Du är min kung, du är allt för mig


Du är lammet som led för vår synd

Du är Messias, hemvämoden  Kung

Du är uppståndelse, livet i alla evighet

Du är vår frälsare, lejon av Juda

Du är Guds son, min klippa och vän

Du är fridens furste

Ja, Jesus du är


Kärlekens exempel

18 mars 2016


”Tänk på Honom som utstod sådant motstånd från syndfulla människor, så att du inte blir uttröttad och förlorar modet." (Hebr 12:3)


Det kommer alltid finnas människor du möter som missförstår dig, inte har rätt attityd och bemötande gentemot dig och som inte visar kärlek. Även om Jesus var perfekt kritiserades han ständigt. Man kallade honom en frossare och drinkare (Matt 11:19). Några tom anklagade honom för att ha en demon (Joh 8:48). Men han lät aldrig någonsin bitterhet eller missmod få övertaget.


För honom var varje hinder en möjlighet att demonstrera hans nåd. Han var förkrossad men genom allt förstod han att trösta de andra. Sjukdom? En möjlighet att hela. Hat? En möjlighet att älska. Frestelse? En möjlighet att övervinna den. Synd? En möjlighet att förlåta. Jesus gick genom livet och vände prövningar till triumfer och och han är vårt exempel.


Biblen säger Tänk på honom… Låt oss gå tillbaka till Jesu ord, lyssna på hans undervisning och följa honom. Låt oss ta emot Hans kärlek.Att våga släppa taget

18 mars 2016


Låt gå! Släpp taget! Vad innebär det och varför är det så viktigt? Det betyder att överlåta din vilja till Gud och låta honom ta över. Om vi vill att Gud ska hjälpa oss måste vi låta Honom göra det.


Motsatsen till detta är att försöka kontrollera allt. Vi kämpar med en frenesi att försöka hålla livets alla bollar i luften. Vi vågar inte släppa taget och jonglera för då riskerar vi att tappa något och det finns ingen chans att vi kommer att ha tid att plocka upp den. Om vi misslyckas tänker vi att det bara handlar om att försöka mer, kämpa hårdare. Planera mer och bli bättre organiserade. Vi kämpar för att koppla av, rädda att om vi tappar farten kanske vi inte kommer upp igen. För många är det enda sättet att koppla att använda alkohol, men även detta är en lögn eftersom alkohol är en stimulans.


Det värsta med att hålla så många bollar i luften är att den boll vi tappar oftast är vår hälsa. För att ta ett problem som jag som många andra brottas med, nämligen att vi går upp i vikt.  Så många människor kan göra och utträtta så mycket, men de kan inte kontrollera sitt eget ätande. Vad beror detta på? Orsaken är att vi bara tror att vi är i kontroll. Vi blir i själva verket kontrollerade av livet. Så när vi närmar oss våra ätproblem så gör vi det utifrån en status att vara utom kontroll, vilket gör att maten kontrollerar oss.


Världen har ett ord för ovanstående… stress! Gud har ett ord för det…stolthet! Vi tror att vi kan göra det helt själva. Det är stolthet. Bibeln säger att stolthet kommer före fall. Varje gång vi närmar oss en diet och tänker att det är bara handlar om kontroll och disciplin kan vi förbereda oss på misslyckande. De goda nyheterna är att Gud väntar på att ta emot oss. Om vi vågar släppa taget.

Musiken tog aldrig slut

29 februari 2016


Såg filmen The Music Never Stopped. Det handlar om Gabriel som lider av en hjärnskada, vilket hindrar honom från att forma nya minnen. Det handlar om relationen mellan fadern som verkar mycket spänd efter flera år av att sonen ej haft kontakt med sina föräldrar. Gabriel är oförmögen att förstå eller analysera relationen som präglats av deras fysiska och känslomässiga distans, så fadern (Henry) måste lära sig att omfamna sin sons val och försöka återknyta till honom genom musiken.


Året är 1986 då den pensionsmässige Henry Sawyer som arbetar som mekanisk ingenjör och hans fru som är hemmafru, Helen Sawyer får reda på att deras son ligger på sjukhus och har en hjärntumör. Doktorn berättar för dem att han är oförmögen att forma nya minnen. Gabriel stack hemifrån i tonåren efter ett gräl han hade med sin pappa. Det handlade om revolt i musiken som pappan gillade och besvikelse över att han inte fick gå Grateful Dead konsert med sin flickvän Tamara. Henry får gå ofrivilligt i pension så hans fru bestämmer sig för att börja arbeta för att ekonomin ska gå ihop och kunna betala Gabriels behandling, vilket lämnar Henry till försöka få kontakt med sin son. Han studerar och kommer in på musikterapi och tar kontakt med professor Dianne Daley, som snart upptäcker att det är musiken från sent 60-tal och 70-tal och i synnerhet musik med Grateful Dead är nyckeln att få Gabriel att få kontakt med världen. I början är Henry motvillig, även om han är musikälskare är han mer förtjust i musik från tidigare perioder, men till slut bestämmer han sig slutligen för att lära sig dessa sånger för att kunna ”bonda” med Gabriel. När en radio årpgram utlyser en tävling där man kan vinna biljetter till utsåld Grateful Dead konsert ringer Henry in och lyckas vinna biljetter. Det är mycket rörande att se hur far och son närmar sig varandra genom musiken och Gabriels glädje när han får gå på favoritkonsert med sin pappa som är genuint med på noterna. Bra skådespeleri av J.K Simmons och Lou Taylor Pucci.


Att musiken har en helande kraft har jag själv upplevt många gånger. I mitt fall speciellt när jag vänder mig mot Gud genom musiken. Det är för mig ett sätt att uttrycka mina känslor och tankar. Det är också fascinerande att fördjupa sig i hur minnet och musiken samverkar. Jag har förstått att äldre som kan vara dementa kommer ihåg långa sångtexter från ungdomen i detalj.


Detta bekräftas av forskning från Wake Forest Baptist Medical Center i USA, där man har sett hur hjärnan reagerar på olika slags musik.


Jonathan Burdette, en av forskarna bakom studien menar att vid musiklyssning aktiveras ett nätverk i hjärnan, DMN (Default Mode Network), som även om man inte exakt vet vad det gör troligtivs påverkar oss människor och hjälper oss avgöra vilka vi är och hur vi passar in i världen. Det hände något speciellt när de undersökta lyssnade på favoritmusiken oavsett vilken typ av musik det var. Forskarna kunde se att favoritmusiken får oss att koppla bort de delar av hjärnan som associeras med minnesbildning. 


Gunnar Bjursell, professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet och initiativtagare till Centrum för kultur och hälsa, säger så här:

– Naturvetenskapliga forskare har både sett och mätt dessa upplevelser i hjärnan.

Det finns alltså bevis för hur hjärnan reagerar på och hanterar påverkan från omgivningen. Musik har till och med ett eget dopaminsystem och är en del av vår biologi. Dopamin är en av våra viktigaste signalsubstanser och reglerar bland annat glädje och kreativitet.”

[Källa: Tidskriften Doktorn nr 2-2011 sid. 20]Livsråd från en äldre dam

26 februari 2016


Jag nämnde ett av en gammal dams (92-åring) livsråd i ett tidgare inlägg. Jag tänker vidare på hennes livsråd och hennes härliga inställning. Vi har ett val, menar hon. Hon skulle kunna spendera tiden i sängen och gå igenom alla svårigheter hon har med delar av sin kropp som inte längre fungerar eller gå upp ur sängen och vara tacksam för de delar som fungerar. Varje dag är en gåva och så länge hennes ögon är öppna kommer hon att fokusera på den nya dagen och alla lyckliga minnen som jag har sparat undan just för denna tid i livet. Hon förklarar vidare att ålderdom är som ett bankkonto du tar ut av det som du har satt in. Så hennes råd till oss är att vi ska sätta in en massa lycka och glädje i minnets bankkonto. Hon har fortfarande massa att ta ut. Här kommer hennes råd till ett lyckligt liv: 1. Frigör dig från hat 2. Frigör ditt sinne från oro 3. Lev enkelt 4. Ge mer 5. Förvänta dig mindre. Jag kommer att tänka på att dessa råd stämmer mot det som står i Bibeln.


Frigör dig från hat

Luk 6:27-31:

”Men till er, som hör mig, säger jag: Älska era ovänner, gör gott mot dem som hatar er, välsigna dem som förbannar er, be för dem som förorättar er. Om någon slår dig på den ena kinden, så håll också fram den andra åt honom; och om någon tar manteln ifrån dig, så förvägra honom inte heller livklädnaden. Ge åt var och en som ber dig; och om någon tar ifrån dig vad som är ditt, så kräv det inte tillbaka.

Så som ni vill att människorna skall göra mot er, så skall ni också göra mot dem.”


Frigör ditt sinne från oro

Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er. (1 petr 5:7

Matt 6:25- Därför säger jag er: Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?


Lev enkelt

"Samla inte skatter på här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara." (Matteus 6:19-21)


Ge mer

Bibeln säger i Lukasevangeliet 6:38  Ge, så skall ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall ni få i er mantel. Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.”


Förvänta dig mindre/sänk dina förväntningar

Icke som om jag härmed ville säga att något har fattats mig; ty jag har lärt mig att vara nöjd med de omständigheter i vilka jag är. Fil 4:11
Beskyddad

19 februari 2016”Den som bor i den Högstes skydd och vilar i den Väldiges skugga, han säger: ”Herren är min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på. Han räddar dig från jägarens nät och från den förhärande pesten. Han täcker dig med sina vingar, under dem finner du tillflykt, hans trofasthet är en sköld och ett bålverk. Du behöver inte frukta nattens fasor eller pilen som flyger om dagen, inte pesten som smyger i dunklet eller farsoten som härjar i middagshettan.” (Ps 91:1-6)

Detta bibelord ger trygghet och lugn, ett ord att verkligen ta till sig för att mota oro och ängslan.

Jag läste om en äldre dam vars ett av hennes livsråd var att göra sig fri från oro. När vi ser oss om i världen är det lätt att fyllas av oro och rädsla, men om vi väljer att se på Herren, Hans godhet och storhet förminskas vår oro.


”Din tillflykt är Herren, du har gjort den Högste till ditt värn. Inget ont ska drabba dig, ingen olycka komma nära ditt hus. Han ska befalla sina änglar att skydda dig var du än går. De bär dig på sina händer, så att du inte stöter foten mot någon sten. Över lejon och ormar går du fram, du trampar på vilddjur och drakar. Hon håller fast vid mig och hag räddar henne, jag skyddar henne, ty hon känner mitt namn. Hon åkallar mig och jag svarar henne, jag är henne i nöden, jag befriar henne och ger henne ära.” (Ps 91:9-15)

 

David psalmer är fyllda av lovprisning till Gud när han skyddade sina utvalda mot fienden,

här ett exempel från Psaltaren 18:3:

"HERRE, mitt bergfäste, min borg och min räddare,

min Gud, min klippa, till vilken jag tager min tillflykt,

min sköld och min frälsnings horn, mitt värn."


Ett annat exempel finns i Psaltaren 138:7:

"Om ock min väg går genom nöd, så behåller du mig vid liv;

du räcker ut din hand till värn mot mina fienders vrede."


Guds beskydd stod emot allt, hur stor än vreden och makten hos fienderna var. Hur stor än motståndaren är. Ett bra exempel är Goliat, som alla var rädda för, men som David i sin förtröstan på Guds beskydd besegrade.


Exempelvis i 5 Mosebok 31:6:

"Varen frimodiga och oförfärade, frukten icke och varen icke förskräckta för dem; ty HERREN, din Gud, går själv med dig; han skall icke lämna dig eller övergiva dig."


Det sanna innehållet i Guds beskydd är evigt boende av den Helige ande. Ef 2:21-22:

"i vilken allt det som uppbygges bliver sammanslutet och så växer upp till ett heligt tempel i Herren.

I honom bliven också ni med de andra uppbyggda till en Guds boning, i Anden."

Den troende är sealed för dagen härlighet

Ef 1:13-14:

"I honom har också ni, sedan ni har fått höra sanningens ord, eder frälsnings evangelium, ja, i honom har ni, sedan ni nu ock har kommit till tron, såsom ett insegel undfått den utlovade helige Ande, vilken är en underpant på vårt arv, till förvissning om att hans egendomsfolk skall förlossas, hans härlighet till pris."

Vi är beskyddade i allt. Vi har dock tyvärr förmågan att låta vår syndfulla natur att styra oss, att gå bort från Guds vilja och beskydd. En sköld kan bara skydda om det plockas upp och används. Låt oss att ta upp trons sköld och vila i Guds beskydd. Bada i Hans ord om Hans kärlek och trygghet.I Hans vilja

4 februari 2016Därför mina älskade, såsom ni alltid förut har varit lydiga, så må ni nu också nu med fruktan och bävan arbeta på er frälsning, och det inte allenast som ni gjorde då jag var närvarande, utan ännu mydker mer nu, då jag är frånvarande.

Ty Gud är den som verkar i er både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske. Gör allt utan att

knorra och tveka så att ni blir otadliga och rena, Guds ostraffliga barn mitt ibland ett vrångt och avogt släkte, inom vilken ni lyser som himlaljus i världen.” (Fil 2:12-15)”Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag ska leva för Gud. Jag ör korsfäst med Kristus och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. (Gal 2:19-20)


Detta innebär inte att jag slutat leva, men grunden för vilken vi lever har förändrats. Syftet och drivkraften är Kärleken i stället för att leva för sig själv. När jag väljer att leva så verkar Herren i både vilja och gärning.


Nyckeln tror jag är att sätta sin tilltro till detta. I stället för att tänka nä, min egen vilja är för stark,

så Guds vilja kan inte tränga igen, så sätter vi vårt hopp till Honom som är större och överlåter oss allt mer till Hans gudomliga vilja. Han kommer aldrig att rädda oss från oss själva. Vi lever och väljer och handlar, men vi känner till hemligheten – att längs hela vägen finns Han som lever, handlar och väljer genom oss.


Att arbeta med fruktan och bävan på vår frälsning uppfattar jag som ett uttryck för att ödmjuka sig under Herrens kraft och makt, att erkänna att jag är beroende Honom är att frukta och vörda Honom. 

Låta sitt sinne förnyas och vara öppen för Herrens tilltal.

Att se Guds verk och Gud å färde på kontoret, vid diskbänken, vid skrivbordet, på tåget, på kafét.

Vi möter hela tiden situationer där Gud vill verka i oss.


Han längtar efter tillfällen att få ta hand om dig, ge dig en tanke som får dig att se allt klarare, tala genom dig, hjälpa människor genom dig och ge genom dig. Han längtar efter förvandla det som verkar tomt, tråkigt och meningslöst till en levande, vibrerande, ständigt utmanade situation i vilken Herren ger dig lösningen till problemen.


När vi tagit emot Jesus har vi tillräcklig säkerhet för vilken situation som helst. Eftersom vår omedelbara respons på fruktan och bävan driver oss tillbaka till honom kan vi möta varje situation med mod, lugn och säkerhet för vi vet att Gud verkar i oss både till at vilja och till att göra enlight hans välbehag.


Varför skriver Paulus att vi inte ska knorra och klaga i detta sammanhang? Jag tror att negativt tal skymmer sikten av det Herren vill göra och tränger undan det goda i våra tankar och liv. Låt oss i stället söka Hans röst och det goda Han vill göra runtomkring oss.

Pojken med den randiga pyjamasen

27 januari 2016


Idag minns vi förintelsen... Såg en film för ett par veckor sedan som var väldigt gripande. ”The Boy in the Striped Pyjamas” som är baserad på en roman som skrevs 2006 av John Boyn. Han lär ha sagt att han skrev första utkastet till boken i två och en halv dag då han knappt sov tills han var färdig. 2010 hade boken sålt mer än fem miljoner exemplar runt världen

.

Handlar om Bruno som är en nioårig pojke och växer upp under andra världskriget i Berlin. Han bodde med sina föräldrar, hans 12-åriga syster Gretel och barnflika/hembidräde kallad Maria. Efter ett besök av Adolf Hitler blir Brunos pappa utnämnd till kommendant och familjen måte flytta ”out-whit” enligt order of ”the fury” (Brunos naiva tolkning av" the Führer”). Bruno är först upprörd över att måste lämna sina vänner och flytta. Från huset dit de flyttar ser Bruno ett läger och han frågar sina föräldrar varför de går klädda i pyjamas. Föräldrarna svarar undvikande och en dag bestämmer sig Bruno för att gå på upptäcksfärd. Han och följer taggtrådstängslet och träffar på en judsik pojke som är på andra sidan stängslet. Pojken heter Shmuel och berättar att ven hasn pappa, farfar och bror är med honom i lägret men att han är separarerad från sin mamma. Bruno och Shmuel blir vänner och Bruno är från början helt omedveten om vad som föregås i dödslägret. Bitvis blir han medveten om att Shmuel inte har det så lätt och smugglar med sig mat till honom.  Han får också en annan bild av sin far när han märker att hans mor inte gillar det hennes man gör. Han frågar Shmuel om han är stolt över sin pappa och när Shmuel svarar ja med självklarhet ser Bruno olyckligt fundersam ut.


Shmuel berättar en dag att hans far är försvunnen och de smider planer om att Bruno ska ta sig in i lägret för att hjälpa Smjuel att leta. Shmuel smuggar ut ”pyjamaskläder” och Bruno lämnar sina egna kläder utanför stängslet. Medan de letar kommer en signal och de hamnar i klungan av fångar som ska fösas till gaskammaren. När de kommer in i kammaren sgäer Bruno lugnande till Shmuel att det nog är för att de ska vänta där tills ovädret är över. När de sedan blir beordrade att duscha ser de lite oförstående ut. Båda barnen dör i gaskammaren innan Brunos familj . Jag kom på mig själv att önska att Brunos familj skulle hinna stoppa det hela innan jag kom att tänka på att jag exkluderade alla andra i gaskammaren. Skam


Även om kritiker menar att en pojke i Shmuels ålder inte skulle vara i koncentrationsläger eftersom barn som inte kunde arbeta gasades ihjäl direkt, ger historien en inblick i båda sidor och barnens oskyldiga och fina vänskap blir en stor kontrast till de grymma krafter hos nazistterna. Den uppmuntrar till öppenhet och generositet i stället för fientlighet och rädsla för det okända och främmande. Hoppas att sådana filmer visas i skolor.
Kärlekskedja

8 januari 2016


Det är dags att börja visa att vi bryr oss om. Ju mer kärlek vi ger ut, desto mer kommer vi att få tillbaka, desto bättre kommer vi att känna oss och desto mindre kommer vi att söka tröst i fel källor. Bibeln säger att vi skördar det vi sår. Så kärlek och du kommer att skörda kärlek. Hjälp andra och de kommer att hjälpa dig. Ge och dig ska bli givet. Gud älskar att se oss handla så. Ju mer vi välsignar andra, desto mer bättre kommer vi att må.  Kärleken blir något som sprids och blir en kedja av kärlek.  Kedjebrev i all ära, men när impulsen kommer från Kärleken inom en och får ske från hjärtat , då händer något både inom givaren och mottagaren.


Gud är Kärleken själv och har massor av utgivande Kärlek som han vill låta flöda genom dig.

Ju mer kärlek och vänlighet som växer inom dig, desto mindre kommer greppet om exempelvis fel förhållande till mat att ha över dig.


Jag har tänkt att jag ska börja i det lilla, fråga Herren vad jag kan göra idag och låta de impulser som kommer förverkligas, må det vara så litet som att le mot någon jag möter, skriva ett brev till någon jag inte haft kontakt med på länge, springa ett ärende åt någon eller ge blommor till en främling, mat till tiggare.


”Visa varandra äkta kärlek. Avsky alla onda handlingar och gör det som är gott. Ja, älska varandra som syskon bör göra. Gör allt för att visa hur mycket ni uppskattar och respekterar varandra"

(Rom 12:9)


Nya kläder

1 januari 2016
Ett nytt år har passerat och efter att blickat bakåt och insett att Herren verkligen varit med oss genom allt,

vill vi nu blicka framåt.


Vår bön är att vi ska komma ihåg att nåden alltid vinner över fördömmande.

"Barmhärtigheten triumferar över domen"  Jak 2:13 .


Bara Du, Herre av nåd kommer att upprätta och styrka oss

"Men om ni nu får lida en kort tid skall Gud, som skänker all nåd och har kallat er till sin eviga härlighet genom Kristus, upprätta er, stödja er och ge er fasthet."

(1 Petr 5:10)


Förnya våra hjärtan detta år och låt din Ande leda oss fram, på den rätta vägen.

Du ger frid i våra hjärtan  Må våra bördor leda oss att vila i dig när vi kommer närmare för varje dag.

Hjälp oss att öppna upp för dig så våra sinnen kan fylla smed sanning, rättfärdighet, skönhet och allt

som är värt att prisas (Fil 4:8).


Tack för att du lovat oss att vaka över oss och hålla oss uppe med "din rättfärdighets högra hand" (Jes 41:10)

Tack för att du ger oss en framtid och ett hopp. Tack för att du låter oss klä oss i Jesus..

Låt oss se på Jesus och ikläda oss Hans kraft att göra det Han leder oss till detta år!


"Som Guds utvalda, heliga och älskade skall ni alltså klä er i innerlig medkänsla, vänlighet, ödmjukhet,

mildhet och tålamod. Ha fördrag med varandra och var överseende om ni har något att förebrå någon.

Liksom Herren har förlåtit er skall också ni förlåta. Men över allt detta skall ni ha kärleken, det band som ger fullkomlighet. Låt Kristi frid råda i era hjärtan, den som ni kallades till som lemmar i en och samma kropp.

Visa er tacksamhet. Låt Kristi ord bo hos er i hela sin rikedom och med all sin vishet. Lär och vägled varandra,

med psalmer, hymner och andlig sång i kraft av nåden, och sjung Guds lov i era hjärtan. Låt allt vad ni gör i ord

eller handling ske i herren Jesu namn och tacka Gud fadern genom honom. (Kol 3:2-17)Through my eyes

.